Természetjáró túraútvonalak, természeti értékek,
látnivalók

Községünkbe szép számmal érkeznek kirándulók a Zalaegerszeget Nemeshetéssel összekötő túraútvonalon is. (részletes leírás az útvonalról itt található) Az út nemeshetési szakaszának kiemelt fontosságú része a falu szelídgesztenyése mely a Dunántúl egyik legnagyobb, (hajdanán a legnagyobb) összefüggő gesztenyése és szerves része a helyi hagyományoknak.Nagyszüleink életében nagyon fontos jövedelemforrásnak számított az édes ízű ”Hetési gesztenye” melyből nagyanyáink kivételes ínyencségeket is készítettek. Égi áldásnak tartották a falutól karnyújtásnyira fekvő erdőt és annak megfelelően óvták mindentől.

Örökségünk előtt tisztelegve 2011 óta minden ősszel, gesztenyeérés idején gesztenyefesztivált tartunk mely évről-évre népszerűbb és sokszínűbb.

Ilyenkor a falu leányai, asszonyai gesztenyés süteményekkel készülnek, a férfiak pedig sült gesztenyét és helyi bort kínálnak a jelenlévőknek.

Az erdőt magunk mögött hagyva rögtön az Öreg-hegyi pincesoron találjuk magunkat.

Szépen művelt hegyoldalon vezet az út és minden időben akad egy nyitott pince, a hetési gazda pedig sosem sajnál egy pohár bort az utazótól.

Utunk a göcseji csengős kereszt mellett vezet a község központjába.

Az itt működő Kiskancsó borozóban csillapíthatják szomjukat az erre haladók.

 

 

Messze környéken egyedülálló építmény a puritán stílusú római katolikus templom, mely már a XXI. századot vetítette előre építése kezdetén is. Koroncz László bucsuszentlászlói plébános szellemi irányítása mellett, a még létező szocializmus egyházellenes időszakában, javarészt lakossági összefogással épült 1974-től 1976-ig.

Az út a Községháza előtt halad el. Ebben az épületben működik jelenleg az önkormányzat, a teleház illetve a könyvtár is. Az épület korábban gyermekzsivajtól hangos iskolaként funkcionált.

 

A község központjában látható a Falukút, amit elődjeink Angyalok Kútjának neveztek.
A kút tőszomszédságában áll az Ezer Éves Kereszténységünk Emlékkeresztje
amely 2001-ben állíttatott.
Bucsuszentlászló irányába haladva rendezvényeink színhelye, a
kultúrház láttatja magát mely 1957-óta gazdagítja településünket. Az akkori nehéz gazdasági viszonyok mellett szintén jórészt lakossági összefogással, önerőből épült fel a község kultúrháza.

A belterület elhagyása után a Piros Kereszt, majd a 100 éves Kőkereszt érintésével jutunk el Bucsuszentlászlóra.

A községet övező erdők számtalan vadnak szolgálnak élőhelyül csakúgy mint a rendkívül ritka és fokozottan védett réti sasnak.

Az erdei séták alkalmával a táj szinte érintetlen szépségében, a nyugalomban és csendben, a százados bükkerdőkben és fenyvesekben gyönyörködhetünk.